Lektionstips: #Sverigeshelahistoria

Fortsättning på vår lektionstips-serie: Varje vecka under hösten ger vi tips inom olika teman om hur en talar om rasism. Denna gång är fokus på att uppmärksamma Minnesdagen för Sveriges avskaffning av slaveri 9 oktober. Ta del av allt material för att utföra lektionen och uppmärksamma #Sverigeshelahistoria här. Låt er inspireras.

#Sverigeshelahistoria

lektionstips

Syftet med detta initiativ är framför allt att uppmärksamma dagen och skapa medvetenhet kring den delen av Sveriges historia som många fortfarande inte vet om, relaterat till Sveriges inblandning i bl.a. slavhandel, kolonisering och rasbiologi. Syftet med denna övning är att sätta igång tankar och diskussioner, att granska vad vi vet, vad vi inte vet, och vad våra historieböcker berättar för oss om detta.

Sveriges avskaffning av slaveriet

Tid: öppet att bestämma

Material: quiz, affischer (från materialet), internet/historieböcker/bibliotek 

Ämneskoppling: samhällskunskap, historia

Öppet att kombinera dessa diskussioner med ytterligare övningar eller en längre föreläsning. Stöd finns att få om ni önskar.

Genomförande (förslag):

  1. Sätt upp affischerna i informationspaketet runtom i klassrummet innan eleverna har kommit in.
  2. Dela ut quizet till eleverna och ge dem några minuter att försöka svara alla frågor. De kan gå runt i klassrummet och ta hjälp av affischerna (alla svar finns dock inte på affischerna!).
  3. Samla gruppen efter några minuter och fråga – var det svårt? Var det något de inte visste/ som de aldrig hört talas om? Något som de har fått lära sig innan (och i så fall vart/ när)?
  4. Gå igenom fråga för fråga i quizet, berätta lite mer om händelserna och begreppen som tas upp och öppna upp för diskussion. Några diskussionsfrågor kan vara: a. Hur mycket får vi lära oss om dessa händelser? b. Är det viktigt att veta om dessa händelser? Varför? c. Vad har de för betydelse för oss idag? Tror ni att vår historia påverkar vår nutid?
  5. Be eleverna att leta upp information om de händelser som har tagits upp. De kan använda sig av historieböcker, internet, eller bibliotek (beroende på vad som finns tillgängligt/ vad ni vill använda). a. Var det svårt att hitta informationen? Vilken information var svårast att hitta? b. Vart fanns informationen? c. Vilken information saknades? Vad har det för betydelse?
  6. Berätta om varför ni har gjort denna övningen. Berätta att om eleverna är intresserade av att arbeta vidare med frågan så finns det möjligheter för det, antingen i skolan (beroende på skolan!), men även med organisationer så som de som är med på detta initiativet.

 

Temaveckan #Sverigeshelahistoria pågår mellan 5-9 oktober och ett slutevent kommer att hållas:

När? Torsdagen 8 oktober

Var? Arena 305 i Malmö

Vad? Ett ungdomsdrivet debattforum kring temat, där alla elever (vänner, familj, lärare) är välkomna. Där får de även mer information om hur de kan ta sitt engagemang vidare!

Skicka gärna en bild från dagen och några rader om era diskussioner till malmo@peaceworks.se så kan vi dela det med alla andra som har medverkat under veckan, samt visa upp på sluteventet den 8 Oktober! Du kan även lägga upp bilderna själv med #Sverigeshelahistoria

unnamed

Postat: 30 september, 2015

Kommentarer (0)