Lektionstips: Makt och strukturer

Fortsättning på vår lektionstips-serie: Varje vecka under hösten ger vi tips inom olika teman om hur en talar om rasism – taget ur vårt metodmaterialLåt dig inspireras.

Makt och strukturer

classroom

Denna lektion syftar till att förstå hur olika matstrukturer samverkar samt få syn på fördelar och nackdelar av att följa respektive bryta mot normer. 

Privilegiepromenad

Tid: Cirka 40–60 minuter

Material: Utskrift från USB­stickan

Ämneskoppling: Samhällskunskap

Genomförande

Dela ut rollkorten från USB­stickan och låt eleverna läsa igenom. Försäkra dig om att alla förstår det som står på lappen. Säg att detta är det enda de får reda på om den person de nu ska vara för ett tag.

1. Be dem fundera ett tag på följande frågor för att visualisera och måla upp en bild av sin person, och ställ frågorna i en följd med gott om pauser: Hur ser din familj ut? Hur bor du? Vad gör du på dagarna? Vad gör du på fritiden? Hur var det när du var liten? Brukar du åka på semester? Vad gör dig rädd? Vad gör dig glad? Hur trivs du med ditt liv?

2. Be alla ställa sig på en rad. Läs sedan upp påståendena på nästa sida. Varje gång ett påstående stämmer in på rollen flyttar eleven sig cirka en halvmeter framåt. Läs upp alla påståendena och se hur eleverna flyttar sig olika långt.

 • Jag kan köpa hudfärgade plåster som liknar min hudfärg.
 • Jag har mer frihet än mina syskon tack vare mitt kön.
 • Mina högtider är lediga/röda dagar i almanackan.
 • Ingen har frågat mig var i världen jag kommer ifrån egentligen.
 • Jag har aldrig varit med om att folk har kastat skeptiska blickar på mig på stan.
 • Jag och/eller min familj behöver inte oroa oss för pengar i slut­et av månaden.
 • Jag kan bestämma att hela min familj ska flytta till ett annat land på grund av ett jobb/en skola jag vill ha.
 • Jag känner att mitt språk, min religion och min kultur respek­teras i samhället jag lever i.
 • Min jobbansökan har aldrig blivit bortsorterad för att arbets­givaren tycker att jag har ett konstigt namn.
 • Om jag var på besök i riksdagen skulle folk ta mig för en politik­er som sitter i riksdagen.
 • Jag är inte rädd för att stoppas av polisen.
 • Jag har aldrig varit orolig för att min lön är lägre än mina kolleg­ors bara på grund av mitt kön.
 • Jag behöver ingen tolk när jag ska göra mig förstådd.
 • Varje dag läser jag om framgångsrika människor som har sam­ma hudfärg som jag.
 • Jag har ett EU­pass.
 • Ingen reagerar om jag struntar i att sminka mig en hel vecka.
 • Jag känner mig sällan rädd när jag är ute på stan på kvällarna.
 • Det är lätt att få tag på samhällsinformation på mitt modersmål.

3. När alla påståenden är upplästa ber du eleverna stå still. Be några elever reflektera över varför de hamnade där de hamnade. Be dem läsa upp sin roll. Varför hamnade du där? Hur var det att komma långt? Hur var det att inte komma långt och se de andra gå iväg? Hur många tänkte er person som vit? Vart hamnade ni? Varför? Ser ni någon koppling? Är vithet normen? Är det lättare för de som ingår i den normen?

Postat: 1 december, 2015

Kommentarer (0)